Thursday, December 15, 2011

Románia csatlakozik az új EU-szabályokhoz

Miután David Cameron és mások vétójával nem jött létre az EU új, Lisszaboni Szerződést felváltó alapszerződése, az eurózónán kívüli országok, a britek kivételével, úgy nyilatkoztak, hogy a parlamentjeik elé viszik az ügyet. Amíg Orbán Viktor a magyar parlamentet arra bíztatta, hogy még ne foglaljon állást, Románia a gyors csatlakozás mellett tette le a garast.

Ahogy a Transindex.ro írja,
Traian Băsescu szerdán megerősítette, hogy Románia csatlakozni fog a tervezett uniós kormányközi szerződéshez. Az államfő bejelentette: csütörtökön megerősíti az EB felé Románia azon szándékát, hogy csatlakozik a tervezett kormányközi szerződéshez, amelynek kidolgozásában részt akar venni. Băsescu szerint nem kérdéses, hogy Románia idejében, akár alkotmánymódosítás révén is ratifikálja a szerződés előírásait.  [...]
Băsescu hangsúlyozta: egyetlen párt sem utasította el a majdani kormányközi szerződésbe foglalandó feltételeket, amelyek nem jelentenek újdonságot, hiszen Románia már az EU-csatlakozáskor vállalta az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó korlátozást.
Románia a tervek szerint 2015-ben bevezeti az eurót, vagyis a ma dolgozó románok már kemény valutában fognak nyugdíjat kapni. 

Előzmények: "Tagok legyünk, vagy szabadok?" - komment.hu

No comments:

Post a Comment